lunes, 16 de mayo de 2011

L'autor de l'Hipertext

Des de l'aparició de l'impremta fins als nostres dies, el concepte d'autor s'ha anat afiançant fins a configurar la idea del que avui entenem per tal. El procés de fixar el text, considerar la necessitat d'una societat alfabetitzada, reconèixer la sobirania de l'autor, afavorir la creació d'un cànon d'obres literàries i el naixement de tots i cadascún dels professionals del llibre, fou un procés lent que va portar alguns segles.
No obstant això, el naixement de l'hipertext i el seu accés en xarxa, ha quebrantat dos dels conceptes clau portava aparellada la figura de l'autor: la fixació del text i la pertenença material del mateix, i ha fet trontollar els fonaments d'una dels pilars bàsics de la ciència documental, el concepte d'autoria.
Observem que la figura de l'escriptor en l'hipertext s'apropa a la del lector: les funcions d'escriptor i l'escriptura; envaeix les prerrogatives de l'escriptor i n'atorga algunes al lector.
I és que en l'hipertext, en reduir l'autonomia del text, també veiem com es redueix la de l'autor ja que elimina certs aspectes de l'autoritat i autonomia del text i, en fer-ho, també elabora una nova concepció de la figura i funció de l'autor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario