martes, 17 de mayo de 2011

El futur del llibre....

Umberto Eco ens comenta que existeix la literatura posmoderna, i aquesta existeix perquè s'ha vist molt influenciada per les tires còmiques o el cine [Umberto Eco, "El futuro del libro"]. Això significa que, en la història de la cultura, mai res ha acabat amb res. En tot cas, hi ha canvis profunds.
Eco comenta que la veritable oposició del futur no és entre computadores i llibres, entre escriptura electrònica i analògica (impressa o manual); sinó que la primera falàcia de McLuhan, segons la que la galàxia visual ha substituit a la galàxia Gutenberg. La seva segona falàcia és la declaració de que vivim en una nova comunitat global electrònica. Sens dubte, vivim en una nova comunitat, electrònica i bastant global. Però no és un llogaret, si per això s'entén un assentament humà on la gent interactua directament entre sí. El veritable problema d'una comunitat electrònica és la soletat.

I Eco quan parla de soletat es refereix a la desaparició total dels llibres per part de les computadores. Tot el material imprès desapareix! Això plantejaria varis problemes més greus dels que podem imaginar des dels principis de la història. Què seria la civilització hebrea sense la història de Moisés creuant el Mar Roig?... Les societats som nòmades..necessitem transportar idees i formar-nos d'unes altres. I per això, llegir per pantalla no és lo mateix que llegir en paper. Eco exclama: "Después de pasar no más de doce horas frente a una computadora, tengo los ojos como dos pelotas de tenis, y siento la necesidad de sentarme cómodamente en un sofá y de leer un  periódico, o tal vez un buen poema." [Umberto Eco, "El futuro del libro", 1998]
Els ordinadors són incapaços de satisfer totes les necessitats intel·lectuals que desperten?
 

2 comentarios:

  1. Creo que en el futuro los libros de papel y los digitales convivirán, simplemente cada uno de ellos será usados para los textos más adecuados. No debemos olvidar que cada vez que ha aparecido en nuestra cultura un nuevo medio se ha anunciado la muerte de su inmediato antecesor. Sin embargo, ninguna terminó con el anterior aunque sí contribuyó a su cambio y evolución.

    ResponderEliminar
  2. Totalment d'acord amb en Manel.
    La convivència dels llibres de paper i els digitals està garantida, sempre i quan, ambdós suports compleixin amb la seva funcionalitat i no n’hi hagi un capaç de superar les prestacions de l’altre. Eco i Chartier defensen que el format paper sobreviurà, gràcies a la seva ergonomia, a través dels llibres de lectura i de tots aquells textos que precisin d’una lectura seqüencial, mentre que el format electrònic convertirà els llibres de consulta en autèntiques bases de dades que gestionen elements de coneixement

    ResponderEliminar