martes, 31 de mayo de 2011

WIKI WIKI

El món digital ens deixa, com havíem vist en altres punts, una manera nova d'interpretar i interelacionar tot el que ens envolta. El clar exemple està en la Wikipèdia, un fenomen que ell mateix es descriu com a "Enciclopèdia lliure i políglota de la Fundació Wikimedia (organització sense ànim de lucre) on els seus més que 17 milions d'articles en 278 idiomes i dialectes són redactats conjuntament per voluntaris de tot el món, i pràcticament qualsevol persona amb accés al projecte pot editar-los". I és que aquesta pàgina ha obert un nou camí a la comunicació i sobretot dóna porta oberta al debat i a la lliure expressió personal en l'apartat de "Discussió".
El propòsit ideològic de difusió lliure del coneixement, la tecnologia wiki i l'obertura col·laborativa a usuaris registrats o anònims són la base del funcionament de la Wikipèdia.
Personalment crec i confio en els articles de la Wikipèdia, són bastant assimilats a altres Enciclopèdies. Crec que una de les coses que ens fa tenir pàgines d'aquest tipus és l'objectiu fonamental de la creença de l'existència d'una raó d'origen intern. És a dir, un tipus de motivació personal que ens fa pensar en el col·lectiu com a ésser evolutiu i creador de raonaments propis.

Per una altra banda, sense canviar de tema, ens trobem amb la organització de Wikileaks. Una organització mediàtica internacional sense ànim de lucre que publica a través de la seva pàgina web informes anònims i documents filtrats amb contingut sensible en matèria d'interés públic, preservant l'anonimat de les seves fonts. Aquesta organització mostra i ofereix a rebre filtracions que desvelen comportaments no ètics per part dels governs, amb èmfasis en els paísos que considera que tenen governs totalitaris, però també de religions i companyies de tot el món. Es tracta doncs, un espècie de "portal" on s'adquireix la llibertat de denunciar actituds o actes que estan en contra del denunciant, i a sobre aportant informació demostrada (informes i documents filtrats) que donen més suport a aquestes idees.
Segons el documentalista John Pilger "Wikileaks representa els interessos de la responsabilitat pública i una nova forma de periodisme renyida amb el cinisme i la dominació".
Sigui quina sigui la opinió lo important és la capacitat de crítica i d'interpretació que representen aquestes pàgines d'Internet i que podem compartir tots des de indrets ben diferents.

1 comentario:

  1. Sin duda, las wikis y el entorno de las open sources y la Web 2.0 ofrecen recursos y proyectos muy interesantes, elaborados de forma colaboracionista y con un alto espíritu constructor.

    ResponderEliminar